Onze liefdesrelatie met spieren

Onze liefdesrelatie met spieren bestaat al lang maar houdt onverminderd aan. We worden eigenlijk alleen maar meer verkikkerd op ze. Het zijn zulke wonderbaarlijke indrukwekkende onmisbare kanjers. Waarom wij zoveel van spieren houden?

Omdat ze zulke lieve bemoedigende dingen zeggen. Tegen je hele lichaam inclusief je hersenen. Dat doen ze in ‘zinnetjes’ die officieel myokines heten. Er zijn bijvoorbeeld al zes myokines ontdekt die jouw hart beschermen. Eén daarvan voorkomt littekenvorming in het hart en het verdikking van de hartspier bekend als cardiomyopathie. Een andere myokine zorgt ervoor dat de hartspiercellen in goede conditie blijven. Weer een andere myokine gaat ontstekingsprocessen in de hartspiercellen, het myocardium, tegen. Er is een myokine die net weer op een andere manier cardiomyopathie voorkomt. En er is er één die het hartweefsel herstelt en repareert. Er is zelfs een myokine die je hartweefsel verjongt.

Begin jij ook warme gevoelens voor je spieren te ontwikkelen? Een beginnende liefdesrelatie? Dat is prachtig. Maar een liefdesrelatie kenmerkt zich door wederkerigheid. Jouw spieren kunnen alleen maar lieve zinnetjes zeggen als jij ze flink afpeigert. Totdat ze echt niet meer kunnen. Bij ons op de Leg Press bijvoorbeeld.